Tips en informatie over alles voor je huisdier

Home » » Bit bij paarden

Bit bij paarden

Het bit is een  belangrijk onderdeel van het hoofdstel van het paard. Belangrijk omdat een onjuist bit of een op een foute manier gebruikt bit het paard veel pijn kan doen. Daarom hier informatie over het paardenbit.In het verleden werd een bit gebruikt om een paard op een hardhandige manier bevelen op te laten volgen. Tegenwoordig is hier geen sprake meer van en wordt het bit gebruikt om teugelhulpen te verfijnen en om het hoofdstel van het paard op zijn plek te houden.


Wat is een bit?

Een bit is dat deel van het paardentuig dat in de mond van het paard wordt aangebracht. Het bit wordt in het tandloze deel van de de mond van het paard gelegd, dit deel is gevoelig zodat er voorzichtig mee moet worden omgegaan. Dit deel van de paardenmond bevat namelijk zenuwen die alleen met een dun laagje slijmvlies worden beschermd.

In het verleden werden bitten gemaakt van hoorn en hout en later ook van brons. Tegenwoordig is een paardenbit grotendeels van metaal. Verder wordt er gebruik gemaakt van leer, kunststof en rubber. Er is een periode geweest dat bitten scherp waren, bijvoorbeeld bij de militaire cavalerie, om de paard de wil op te leggen. Tegenwoordig is hier gelukkig geen sprake meer van.

Een bit bij een jong paard

Omdat de mond van het paard zacht en gevoelig is, is het niet aan te raden om een bit te gebruiken bij een jong paard die tanden aan het wisselen is of dat binnenkort zou kunnen doen. Dat is te pijnlijk. Een bitloos hoofdstel (Bosal) is bij deze paarden beter.

Een bosal

Een bosal is een bitloos hoofdstel dat niet inwerkt op de mond maar op de neus van het paard. De neus is minder gevoelig dan de mond.


De breedte van een bit


Een bit moet aan beide zijden minstens zeven millimeter uitsteken, anders is het te smal en kan het paardenbit gaan knellen. Een bit mag ook niet te dik zijn, anders kan het paard zijn mond niet meer sluiten.

Een goed bit kopen

Bij de beste dierenwinkels voor paardenspullen vind je de beste bitten voor het minste geld.

Menu :