Tips en informatie over alles voor je huisdier

Home » » Muizenkooi. Informatie en tips.

Muizenkooi. Informatie en tips.


Een muis als huisdier heeft een huisje nodig. Aan welke voorwaarden moet een goede muizenkooi voldoen?

De beste muizenkooien

Kijk in het overzicht met muizenkooien voor de beste kooien voor muizen. Deze kooien zijn speciaal gemaakt voor muizen of soortgelijke kleine knaagdieren, en voldoen dus aan alle eisen die er aan een goede kooi voor een muis wordt gesteld.

Muizenkooien met tralies

Pas op met andere kooien, die voor grotere dieren zijn bestemd. Ook hamsterkooien! De tralies van een muizenkooi moeten namelijk dicht op elkaar staan. Ze mogen niet ruimer zijn dan 7 millimeter, want dan kan de muis ontsnappen. Hamsterkooien bieden vaak meer ruimte tussen de tralies. Voldoende voor een hamster, maar een muisje kan zich er door wurmen!

Een muizenkooi met meerdere verdiepingen is erg plezierig voor de muis. Deze geven de muis veel ruimte zonder dat ze zelf veel ruimte innemen en de muis kan er fijn in klimmen. Daarom is een kooi met tralies ook beter dan een doos of glazen bak. De muis kan er in klimmen. Bovendien heeft een kooi een goede ventilatie.

Let wel op het deurtje. Deze moet niet te makkelijk open kunnen. Muizen zijn ontsnappingskunstenaars.

Doorzichtige muizenkooien

Populair zijn de muizenkooien en hamsterkooien met een doorzichtige plastic kap. Deze houden de kamer mooi schoon, want de muis morst geen zaagsel uit de kooi. Nadeel is echter dat zo'n bak niet goed ventileert, en ook kan de muis niet in de tralies klimmen. Plaats bij zo'n kooi dus altijd wat klimspeelgoed!

Aquarium als muizenkooi

Voor aquaria die als muizenkooien gebruikt worden geldt hetzelfde als voor de muizenkooien en hamsterkooien met plastic bak. Ook deze ventileren niet goed door en bieden de muis geen klimmogelijkheden.

Kratten en dozen als muizenkooi

Hout en karton zijn geen goede materialen voor een muizenkooi. Deze nemen de urine op en gaan na enige tijd stinken. Ook bieden ze geen ventilatie, geen uitzicht en geen klimmogelijkheden. Kratten en dozen zijn dus zeer ongeschikt als kooi voor een muis.

Kijk bij het bovengenoemde overzicht van geschikte muizenkooien voor een goede selectie van kooien voor je muis of muizen.
Menu :