Tips en informatie over alles voor je huisdier

Home » , » Gebitsproblemen bij honden en katten

Gebitsproblemen bij honden en katten


Door niet natuurlijk voedsel, kruisen en een huiselijk leven komen gebitsproblemen bij honden en katten heel veel voor. Hier informatie over deze problemen met tanden en kiezen van kat en hond, en tips om gebitsproblemen bij katten en honden te voorkomen.

Hoe herken je een gezond gebit?

Een gezond gebit ziet er bij een hond of kat wit uit. Het tandvlees is roze van kleur en ziet er gezond uit, en op het gebit zit geen aanslag. Helaas komen gebitsproblemen veel voor bij katten en honden.

Gebitsproblemen door menselijk voedsel

Het eten van menselijk voedsel is daar de belangrijkste oorzaak van. Restjes en koekjes zijn niet zo goed voor huisdieren. Ze bevatten bijvoorbeeld vaak toegevoegde suikers die slecht zijn voor het gebit van een hond of kat.


Gebitsproblemen door blikvoeding

Maar ook blikvoeding is niet zo goed voor het gebit van katten en honden. Ze missen de reinigende werking die harde brokken wel hebben.

Reinigen van het gebit van hond of kat

Bij goede dierenwinkels koop je voor weinig geld een speciale tandenborstel waarmee je tandplak kunt verwijderen. Het is belangrijk om tandplak te verwijderen want als het blijft zitten veranderd tandplak in tandsteen, en dat kan alleen door de dierenarts worden verwijderd.

En niet alleen tandsteen is een gevolg van tandplak, de tandplak kan ook gaatjes en ontstekingen aan het tandvlees en het wangslijmvlies veroorzaken. Zelfs ontstekingen elders in het lichaam zijn mogelijk door bacteriƫn die de katten en honden via voedselresten in de bek binnenkrijgen.


Een carnivorengebit

Honden en katten hebben het gebit van een vleeseter. Dat is een scharend gebit waarbij de onderste hoektand voor de bovenste hoektand valt. Deze hoektanden hebben als doel een prooi te vangen.

Soms heeft een hond of kat een overbeet die gebitsproblemen kan veroorzaken. Deze afwijkingen in het gebit van de hond wordt vaak door het mixen van verschillende rassen in de hand gewerkt. De ene soort hond kan namelijk een heel ander soort kaak hebben dan een ander soort hond.

Melktanden bij pups en kittens

Evenals mensen-baby's hebben kittens en pups een melkgebit. De dieren wisselen echter wel wat eerder hun tanden en kiezen, al na 3 maanden. En evenals bij mensen komen er na het wisselen ook nog nieuwe kiezen bij.

Kauwen tegen tandbederf

Ook kauwspeelgoed en kauwkluiven voor honden en snoepjes met gebitsverzorgende stoffen voor honden en katten dragen bij aan een gezond gebit (maar vervangen het poetsen niet). Ook deze koop je goedkoop online bij de beste online dierenwinkels.
Menu :