Tips en informatie over alles voor je huisdier

Home » , » Teek verwijderen bij hond of kat

Teek verwijderen bij hond of kat


Honden en katten kunnen nogal eens een teek oplopen. Een kat en een hond lopen immers vaak door struiken en dat is de plaats waar teken zich verbergen. Een tekentang hoort dan ook bij de uitrusting van ieder baasje. Van een tekenbeet kan een hond of kat namelijk behoorlijk ziek worden.


Wat is een teek?

Een teek is een heel klein spinachtig beestje. Deze teken leven in bomen en struiken maar voeden zich met het bloed van zoogdieren, waaronder ook honden, katten en mensen. Als het "slachtoffer" onder de teek doorloopt kan de teek zich laten vallen. In geval van een hond of kat zal hij dan in de vacht belanden. De kop en nek van je huisdier zijn favoriet bij teken. Je vind ze nogal eens achter de oren. Maar ook op poten en andere lichaamsdelen kunnen teken voorkomen. Heb je met je hond in het bos of park gewandeld? Controleer de hond dan nauwkeurig.

Wat doet een tekenbeet?

De tekenbeet zelf zal nauwelijks last veroorzaken, maar het gevaar zit hem in ziektes die zo overgebracht kunnen worden.

Een teek verwijderen

Om besmetting met ziektes te voorkomen moet de teek binnen 24 uur verwijderd worden. Dat kan het best en makkelijkst met een tekentang. Met de hand kan ook, maar dan is de kans groot dat de kop van de teek in de huid van de hond of kat achterblijft, dit kan een ontsteking veroorzaken. Ook kan het verwijderen met de hand te lang duren waarop de teek reageert door de hond of kat met zijn gif te injecteren. Verwijderen met een tekentang wordt dan ook sterk aanbevolen.

Het verwijderen van een teek met een tekentang gaat snel en is pijnloos voor de hond of kat.

Menu :