Tips en informatie over alles voor je huisdier

Home » » Hoe maak je een konijn tam?

Hoe maak je een konijn tam?Een konijn is op zijn leukst als hij je helemaal vertrouwd zodat je leuk met hem kunt spelen. Maar een jong konijntje is in eerste instantie meestal alleen maar bang van je. Hoe kun je een konijn goed tam maken?

Het konijn laten wennen

Laat het konijn de eerste dagen rustig aan zijn kooi en zijn nieuwe omgeving wennen. Geluiden, geuren, het hok, alles is nieuw voor het konijn. Door hem met rust te laten kan hij wennen, en bovendien kan het konijn zo rustig zindelijk worden. Konijnen houden van een vast hoekje ok te plassen. Laat hem dat hoekje kiezen. Is dat niet de plek waar je zijn konijnen-WC had neergezet? Verplaats de WC dan gewoon naar die plek.

Praat de eerste dagen alleen tegen het konijn om hem aan je te laten wennen. Aai hem na een paar dagen voorzichtig, maar benader het konijn daarbij niet van boven. Dat voelt instinctief als gevaar, roofvogels komen ook van boven. Is het konijn duidelijk bang of reageert hij agressief. Wacht dan nog even met aaien, het konijn is er dan nog niet aan toe.

Je kunt het konijn aan je hand laten wennen door hem met je hand eten te geven. Dat hoeft niet uit je hand eten te zijn, als je zijn kommetje voer met de hand neerzet of met de hand wat eten neerlegt zal het konijn je hand ook als een "vriend" gaan zien.

Het konijn los laten lopen

Is het konijn niet bang meer, en mag je hem ook aaien? Dan is hij er eventueel aan toe om uit zijn kooi te komen. Je kunt nu (onder toezicht) het deurtje van zijn hok eens open laten staan. Misschien komt het nieuwsgierige konijn er meteen uit, misschien moet je hem de eerste keren lokken met wat lekkers.

Omdat sommige konijnen een grote lege kamer als bedreigend ervaren kun je de eerste keren een deel van de kamer afbakenen. Als hij zijn angst verliest kan hij de hele kamer of desnoods het hele huis door.

Als het konijn bang in een hoekje gaat zitten laat hem dan nog even rustig zijn eigen gang gaan. Zijn nieuwsgierigheid wint het meestal van de angst en als het konijn de omgeving leert kennen en vluchtroutes heeft verkend zal de angst verdwijnen.

Benader een konijn nooit recht van voren. Daar hebben konijnen een dode hoek, en het konijn kan erg schrikken als je ineens vlak voor hem opduikt.

Konijnen zijn geen schootdieren en veel konijnen vinden het vervelend te worden opgepakt. Hiermee versnel je het proces van het tam maken dus niet.

Alles voor het konijn

Tip: Alles voor het konijn koop je voordelig online bij de beste winkels voor het konijn. Daar vind je alles voor konijnen tegen de laagste prijs.

Zie ook

Menu :